Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξετε ένα website. Από το 1998 έως το 2007, οι περισσότεροι έφτιαχναν στατικές ιστοσελίδες, χρησιμοποιώντας HTML και CSS ή ακόμα και Flash. Περίπου 10 χρόνια μετά, τα πράγματα στο χώρο της ανάπτυξης ιστοσελίδων έχουν αλλάξει. Οι δυναμικές ιστοσελίδες, που βασίζονται σε συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (Content Management System – CMS), έχουν κυριαρχήσει στο χώρο έναντι των στατικών, “HTML based” ιστοσελίδων.
Ποιό CMS να επιλέξω;
Εάν σκέφτεστε να δημιουργήσετε μία δυναμική ιστοσελίδα για την επιχείρησή σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σας προβληματίσει είναι η επιλογή του καταλληλότερου, για την περίπτωσή σας, CMS. Σ’ αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα τρία πιο διαδεδομένα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα (open-source). Το κάθε ένα από αυτά, έχει αναπτυχθεί, συντηρείται και αναβαθμίζεται από κοινότητες που αποτελούνται από χιλιάδες ανθρώπους. Λόγω αυτών των τεράστιων κοινοτήτων, οι εν λόγω open-source πλατφόρμες βελτιώνονται συνεχώς ώστε να υποστηρίζουν όλες τις νέες τεχνολογίες στο διαδίκτυο. Οι βασικές λειτουργίες και των τριών CMS μπορούν να ενισχυθούν και να δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης πολύπλοκων ιστοσελίδων, με τη βοήθεια του πολύ μεγάλου πλήθους πρόσθετων (add-ons), που αναπτύσσονται συνεχώς από τις αντίστοιχες κοινότητες.
Η επιλογή CMS εξαρτάται από τους στόχους, την τεχνογνωσία, το budget σας και, φυσικά, από το είδος της ιστοσελίδας που θέλετε να αναπτύξετε. Για ιστοσελίδες παρουσίασης ή blogs, το WordPress θα μπορούσε να είναι η καλύτερη λύση, καθώς είναι πολύ φιλικό προς το μέσο χρήστη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσφέρει περιορισμένες δυνατότητες για την ανάπτυξη πολύπλοκων ιστοσελίδων. Για τη δημιουργία πιο σύνθετων και “highly customizable” ιστοσελίδων, που απαιτούν πιο σύνθετη οργάνωση του περιεχομένου, η καλύτερη λύση είναι το Drupal. Για κάτι ενδιάμεσο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα του Joomla.
Ένα πολύ βασικό ερώτημα που θα έπρεπε να σας απασχολεί είναι το εξής: “Αν χρειαστώ βοήθεια ή αντιμετωπίσω οποιοδήποτε πρόβλημα, πόσο δύσκολο είναι να βρω τη λύση;” Και για τα τις τρεις περιπτώσεις, είναι αρκετά εύκολο και η λύση βρίσκεται στις κοινότητες υποστήριξης, που εκτός από χρήστες, αποτελούνται και από πολλούς προγραμματιστές, συνήθως πρόθυμους να λύσουν κάθε είδους πρόβλημα. Επιπροσθέτως, η επί πληρωμή υποστήριξη είναι άμεσα διαθέσιμη από τρίτες πηγές, όπως ειδικοί σύμβουλοι και web developers.
WordPress
To WordPress ξεκίνησε ως μία καινοτόμος και εύκολη στη χρήση πλατφόρμα blogging, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά, δίνοντας πολλές περισσότερες επιλογές. Σήμερα, περισσότερο από το 40% των ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν κάποιο CMS, χρησιμοποιούν το WordPress. Υπολογίζεται πως χρησιμοποιείτε ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου σε πάνω από 60.000.000 websites, πράγμα που δείχνει πόσο δημοφιλές είναι.
Το WordPress έχει αρκετά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων και των παρακάτω:
- Εύκολη εγκατάσταση: Πολλές εταιρείες παροχής υπηρεσιών web hosting, προσφέρουν αυτόματη εγκατάσταση του WordPress στο server. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να έχετε ένα οργανωμένο και λειτουργικό site, σε λιγότερο από 10 λεπτά. Ακόμα και εγκαθιστώντας το WordPress χειροκίνητα, ο χρόνος που θα χρειαστείτε δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά.
- Παραμετροποιησιμότητα: Διαθέτει τα περισσότερα themes και plug-ins από οποιοδήποτε άλλο CMS.
- Ισχυρές δυνατότητες SEO: Με τη βοήθεια πρόσθετων, όπως το WordPress SEO plugin (Yoast), οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει βασικές ρυθμίσεις για την βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας του για τις μηχανές αναζήτησης, με πολύ λίγη προσπάθεια και γνώση.
- Τεράστια κοινότητα υποστήριξης: Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που χρησιμοποιούν το WordPress και κατ’ επέκταση, εκατομμύρια άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν, να λύσουν απορίες και να σας καθοδηγήσουν.
Το βασικό μειονέκτημα του WordPress έχει να κάνει με την χρήση σημαντικού ποσοστού πόρων του server σας, όταν το μέγεθος και η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας αυξηθούν αρκετά. Αυτό βέβαια, θα πρέπει να αρχίσει να σας απασχολεί όταν οι επισκέψεις στο site σας φτάσουν τις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανά ημέρα. Μέχρι τότε, η χρήση του WordPress είναι η καλύτερη για έναν μέσο χρήστη.
Drupal
Το Drupal είναι σίγουρα η πιο σύνθετη πλατφόρμα από τις τρεις και απευθύνεται σε χρήστες με περισσότερες τεχνικές γνώσεις. Ωστόσο, παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης πολυπλοκότερων ιστοσελίδων συγκριτικά με τις άλλες δύο πλατφόρμες. Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να ασχοληθείτε αρκετές ώρες με την εκμάθηση αυτού του CMS, ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή για σας.
Μερικά από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Drupal είναι τα εξής:
- Τεχνικά προηγμένο: Το Drupal είναι το πιο “technically advanced” από τα τρία CMS. Ο τρόπος που έχει αναπτυχθεί του επιτρέπει να χρησιμοποιεί πολύ λιγότερους πόρους στον server από το WordPress και το Joomla.
- Βελτιωμένη απόδοση: Ιστοσελίδες βασισμένες στο Drupal, φορτώνουν γρηγορότερα και παρουσιάζουν χαμηλότερους χρόνους απόκρισης σε σύγκριση με τα άλλα δύο CMS.
- Παραμετροποιησιμότητα: Με μεγάλο αριθμό διαθέσιμων plug-ins, αλλά και τη δυνατότητα παρέμβασης στον πηγαίο κώδικα, το Drupal είναι το πιό ευέλικτο από τα τρία CMS σε επίπεδο παραμετροποιησιμότητας.
- Ευέλικτο: Χρειάζεστε ένα απλό one-page blog; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Drupal. Χρειάζεστε ένα ισχυρό σύστημα διαχείρησης που να μπορεί να υποστηρίξει εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες και εκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα; Και σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Drupal.
Το Drupal έιναι ένα ισχυρό εργαλείο διαχείρισης περιεχομένου. Όπως όλα τα ισχυρά εργαλεία, έτσι και το Drupal απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις προγραμματισμού και αρκετή εμπειρία, που οι μέσοι χρήστες δεν διαθέτουν. Αυτός ο παράγοντας, καθιστά την εύρεση υποστήριξης δυσκολότερη από ότι στην περίπτωση των δύο άλλων CMS. Εάν ανήκετε στην κατηγορία του μέσου χρήστη, καλό θα ήταν να αποφύγετε αυτή την επιλογή.
Joomla
To Joomla είναι ένα αρκετά δυνατό εργαλείο διαχείρισης περιεχομένου που μπορεί να προσφέρει πολλά από τα χαρακτηριστικά του Drupal, χωρίς όμως να απαιτεί τόσο μεγάλη τεχνική εμπειρία και γνώση. Όπως και στις άλλες δύο περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση του Joomla, υπάρχεί μεγάλο πλήθος από plug-ins και themes για να επιλέξετε και να παραμετροποιήσετε την ιστοσελίδα σας όπως εσείς επιθυμείτε.
Οι βασικοί λόγοι που οι χρήστες επιλέγουν το Joomla είναι οι εξής:
- Commerce Sites: Είναι το ιδανικότερο από τα τρία CMS για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων. Παρόλο που αυτή η δυνατότητα παρέχεται και από τις άλλες δύο πλατφόρμες, με το Joomla μπορείτε να φτιάξετε ένα e-shop ταχύτερα και πιο εύκολα λόγω της καλύτερης υποστήριξης που προσφέρει για τέτοιου είδους ιστοσελίδες.
- Δεν απαιτεί πολλές τεχνικές γνώσεις: Το Joomla, κατά γενική ομολογία αποτελεί τη μέση λύση ανάμεσα στην ευκολία διαχείρισης που προσφέρει το WordPress και στη “δύναμη” που χαρακτηρίζει ένα Drupal-powered website. Ο μέσος χρήστης έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ένα Joomla-powered site, χωρίς να έχει ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις.
- Υποστήριξη: Το Joomla διαθέτει μια αρκετά μεγάλη κοινότητα υποστήριξης που παρέχει λύσεις και απαντήσεις σε απλά αλλά και πολύπλοκα θέματα και ερωτήματα που μπορεί να προκύψουν για το μέσο χρήστη. Μικρότερη μεν από αυτή του WordPress, αρκετά μεγαλύτερη όμως από αυτή του Drupal.
Όπως το Drupal, έτσι και το Joomla απαιτεί αρκετές τεχνικές γνώσεις. Για να διαχειριστείτε σωστά την ιστοσελίδα σας, θα πρέπει να κατανοήσετε τη φιλοσοφία λειτουργίας του, πράγμα που απαιτεί αρκετές ώρες μελέτης και ενασχόλησης με την συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Στον πίνακα σύγκρισης που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε συγκεντρωτικά πληροφορίες για τις διαφορές μεταξύ των τριών κορυφαίων συστημάτων διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα. Ακόμα είστε αναποφάσιστοι; Κατεβάστε και δοκιμάστε δωρεάν την κάθε πλατφόρμα, και ίσως το τοπίο ξεκαθαρίσει.
Αφήστε το σχόλιο σας