Η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO), αποτελεί οπωσδήποτε μια αξιόλογη επένδυση, χωρίς την οποία, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες να βρει κάποιος το website σας στα αποτελέσματα της αναζήτησης.
Στο πρώτο μέρος της σειράς άρθρων για το SEO, μιλήσαμε για τα αποτελέσματα της χρήσης κακόβουλων τακτικών και τρόπους να τα αντιστρέψετε. Πριν αναλύσουμε όμως τα βήματα μιας επιτυχημένης στρατηγικής, θα μιλήσουμε για ξεπερασμένες τακτικές που μπορεί να έχετε διαβάσει σε διάφορα άρθρα ή οδηγούς στο διαδίκτυο και να είχαν αξία στο παρελθόν, αλλά είναι πια ανώφελο να τις χρησιμοποιείτε.
Αν χρησιμοποιείτε λοιπόν ακόμη τις παρακάτω τακτικές, στην καλύτερη περίπτωση σπαταλάτε τον χρόνο σας και στη χειρότερη περίπτωση θέτετε σε κίνδυνο το website σας:
1) Keyword stuffing
Αν είστε αρχάριοι στον κόσμο της βελτιστοποίησης ιστοσελίδων για τις μηχανές αναζήτησης, θα πιστεύετε μάλλον ότι όσο περισσότερες φορές ένα keyword εμφανίζεται στη σελίδα σας, τόσο ψηλότερα θα “σκαρφαλώσετε” στα αποτελέσματα της αναζήτησης για το συγκεκριμένο keyword. Αυτό ήταν αλήθεια όταν οι μηχανές αναζήτησης ήταν στο ξεκίνημα τους και είχαν λιγότερο εξελιγμένους αλγόριθμους. Από τότε όμως, έχουν ακολουθήσει πολλά updates στους αλγόριθμους και το keyword stuffing πιθανόν να οδηγήσει σε τιμωρία του website σας.
Τι είναι το Keyword stuffing;
Keyword stuffing είναι το μη φυσιολογικό “γέμισμα” της σελίδας με λέξεις κλειδιά (keywords).
Συνηθισμένο φαινόμενο: Η εμφάνιση ενός μεγάλου block με κείμενο γεμάτο με τα επιθυμητά keywords στο κάτω μέρος της σελίδας, κάτι που δεν εξυπηρετούσε σε τίποτα τους επισκέπτες και ο μόνος λόγος ύπαρξης του ήταν οι μηχανές αναζήτησης.
2) Χαμηλής ποιότητας Backlinks
Τα links που βρίσκονται σε άλλα websites και οδηγούν στο δικό σας (backlinks), θεωρούνται σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη καλύτερης κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης. Στο παρελθόν, οι μηχανές αναζήτησης, δεν είχαν κανένα τρόπο να “αποκρυπτογραφήσουν” και να συγκρίνουν την αξία ενός backlink σε σχέση με ένα άλλο. Γι’ αυτόν τον λόγο, η στρατηγική ήταν απλή! Δημιουργία όσο περισσότερων backlinks είναι δυνατό, σε οποιοδήποτε website και με οποιονδήποτε τρόπο. Υπήρχαν μάλιστα websites που είχαν δημιουργηθεί μόνο για να παρέχουν links προς άλλα websites.
Αυτή η πρακτική είναι ανώφελη εδώ και καιρό, αφού οι μηχανές αναζήτησης πλέον ενδιαφέρονται για την ποιότητα των backlinks και όχι για την ποσότητα. Τα backlinks από χαμηλής ποιότητας websites πλέον δεν αξίζουν τίποτα. Ένα backlink όμως που έχει δημιουργηθεί φυσιολογικά και προέρχεται από ένα ποιοτικό website σχετικού περιεχομένου με το δικό σας, θεωρείται πολύ σημαντικό για την επίτευξη καλύτερης κατάταξης στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
3) Καταχώρηση σε Directories
Υπάρχουν πια άπειρα Directories (Κατάλογοι) στο διαδίκτυο, στα οποία μπορείτε να καταχωρήσετε το website σας, καθώς και πληροφορίες για την επιχείρησή σας. Στο παρελθόν, οι webmasters, εκμεταλλεύονταν τον μεγάλο αριθμό καταλόγων, καταχωρώντας τα website τους σε όσους περισσότερους καταλόγους μπορούσαν, κερδίζοντας έτσι μερικά backlinks, που βοηθούσαν τα websites τους να ανέβουν ψηλότερα στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.
Αυτό δεν ισχύει πια! Φυσικά υπάρχουν κατάλογοι που αξίζει η καταχώρηση του link σας, αλλά το να προσπαθείτε να χτίσετε backlinks σε όσους περισσότερους καταλόγους μπορείτε, είναι μια τακτική που είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Οι περισσότεροι κατάλογοι που θα βρείτε είναι websites που ανήκουν στην κατηγορία που αναλύσαμε παραπάνω (βλ. 2. Backlinks). Χαμηλής ποιότητας backlinks που δεν αξίζουν πια τίποτα και μάλιστα αν το πλήθος τους είναι μεγάλο, μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο SEO σας.
4) Σχόλια χωρίς νόημα
Σίγουρα καθώς περιηγείστε σε διάφορα websites ή blogs, θα έχετε παρατηρήσει μερικά σχόλια που περιλαμβάνουν απλά ένα link, είναι άσχετα με το περιεχόμενο του άρθρου ή απλά ευχαριστούν τον αρθρογράφο για το υπέροχο άρθρο που έγραψε. Ο σχολιασμός σε websites ή blogs χωρίς το σχόλιο να προσφέρει κάτι στη συζήτηση, είναι μια ξεπερασμένη τακτική που όχι μόνο θα φέρει χαμηλής ποιότητας traffic στο website σας, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαρακτηριστεί ως spamming, κάτι που σίγουρα δεν το θέλετε. Απλά μην το κάνετε!
Όσο περισσότερες σελίδες, τόσο περισσότερο traffic
Η Wikipedia είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός website με πολλές σελίδες και πλούσιο περιεχόμενο. Άρα, αν θέλετε περισσότερο traffic, θα πρέπει να δημιουργήσετε περισσότερες σελίδες, σωστά?
Αν το περιεχόμενο των σελίδων που θα δημιουργήσετε, δεν είναι υψηλής ποιότητας, τότε αυτή η τακτική θα αποτύχει. Στην πραγματικότητα, αντί να βοηθήσει το SEO σας, πιθανόν να το βλάψει.
Μετά τον Google Panda, τα websites με χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο τιμωρήθηκαν και το traffic τους χάθηκε σε μια νύχτα. Ένα καλό παράδειγμα είναι το WiseGEEK, το οποίο ήταν πολύ ψηλά στα αποτελέσματα της αναζήτησης, λόγω της μεγάλης ποσότητας περιεχομένου, αλλά μετά τον Google Panda έχασε τη θέση του, αφού το περιεχόμενο του ήταν χαμηλής ποιότητας.
Μην κατασκευάζετε websites με χιλιάδες σελίδες. Αντιθέτως, επικεντρωθείτε στη δημιουργία ποιοτικού περιεχομένου!
Τι είναι ο Google Panda;
Ο Google Panda είναι ένα update στον αλγόριθμο της Google για την κατάταξη στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Εμφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2011 και ο στόχος του ήταν να “χτυπήσει” τα websites με χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο, ρίχοντας τα στην κατάταξη και παράλληλα να ανεβάσει σε αυτή τα websites με υψηλής ποιότητας περιεχόμενο. Το όνομα του το πήρε από τον μηχανικό της Google, Navneet Panda, ο οποίος δημιούργησε την τεχνολογία που κατέστησε δυνατή την κατασκευή του αλγορίθμου.
Συμβουλή: Υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα της αναζήτησης δεν σημαίνουν αυτόματα περισσότερο traffic
Ίσως φαντάζεστε ότι το να βρίσκεστε ψηλα στην κατάταξη των αποτελεσμάτων για ένα συγκεκριμένο keyword, σημαίνει αυτόματα τεράστιο traffic που θα προέρχεται από τις μηχανές αναζήτησης. Οπωσδήποτε όσο πιο ψηλά βρίσκεστε, τόσο περισσότεροι θα δουν το website σας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα κάνουν click και θα το επισκεφθούν. Ίσως τα keywords που στοχεύετε τα αναζητούν λίγοι χρήστες ή τα meta tags σας δεν είναι ελκυστικά.
- Χρησιμοποιήστε το Keyword Planner tool της Google για να βρείτε τα σωστά keywords στα οποία πρέπει να στοχεύεσετε, σύμφωνα με το αντικείμενο της επιχείρησή σας.
- Αντί να προσπαθείτε να “γεμίσετε” τα meta tags σας με keywords, βελτιώστε το meta description και το meta title των σελίδων του website σας, έτσι ώστε να είναι ελκυστικά στο ανθρώπινο μάτι και να αυξήσετε τα click σας.
Σταματήστε να σπαταλάτε τον χρόνο σας σε απαρχαιωμένες και ανώφελες SEO τακτικές και αρχίστε να εστιάζετε σε στρατηγικές που θα αυξήσουν το traffic σας και θα φέρουν περισσότερους επισκέπτες, τους οποίους είναι στο χέρι σας να μετατρέψετε σε πελάτες της επιχείρησής σας.
Στο επόμενο άρθρο αυτού του SEO οδηγού θα μιλήσουμε ακριβώς γι’αυτό. Οπότε, stay tuned!
Έχετε στο μυαλό σας άλλες απαρχαιωμένες και ανώφελες SEO τακτικές που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Καταγράψτε τις στα σχόλια!
UPDATE: Διαβάστε το 3ο μέρος του SEO οδηγού για αρχάριους!
2 Σχόλια
Πολύ βοηθητικό άρθρο το οποίο κάθε αρχάριος χρήστης θα πρέπει να διαβάσει για να ξέρει τι πρέπει να αποφύγει και τι όχι. Αναμένω για το τρίτο μέρος του οδηγού! 🙂
Ευχαριστούμε Παναγιώτη! Έρχεται σύντομα το τρίτο μέρος 😉